HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Ramazan İçin Altın Öneriler | Sağlık Bilimleri Fakültesi | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Ramazan İçin Altın Öneriler

HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Ramazan İçin Altın Öneriler

HKÜ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜNDEN RAMAZAN İÇİN ALTIN ÖNERİLER

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan, Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek, beslenme düzeninde yapılması gereken değişiklikler hakkında önemli bilgiler paylaştı ve özellikle sahur ile iftar öğünlerinin doğru planlanması gerektiğini vurguladı.

SAHUR ÖĞÜNÜ ATLAMAYIN

Sahurun gün boyunca vücut dengesinin korunması açısından en önemli öğün olduğunu belirten Prof. Dr. Yasemin Beyhan, şu önerilerde bulundu: “Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Uzun süren açlık sonrası kan şekerinin dengede kalması ve enerji kaybının önlenmesi için sahur yapılması gerekmektedir. Hafif ama besleyici bir sahur tercih edilmelidir. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri ve yoğurt içeren bir öğün tüketilebilir. Sahurda sıvı tüketimi ihmal edilmemeli, özellikle su içeriği yüksek meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.”

İFTARDA AŞIRI YEMEKTEN KAÇININ

İftarın uzun süren açlığın ardından vücuda dengeli bir şekilde besin sağlamak açısından önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Beyhan, iftarda dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: “Orucu hurma ve su ile açarak, iftara hafif gıdalarla başlanmalıdır. Çorba, peynir, zeytin ve domates gibi kahvaltılıklar ile mideyi yormadan başlangıç yapmak önerilmektedir. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi kan şekerini hızlı yükselten yiyecekler yerine kepekli ekmek, bulgur pilavı veya kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Yemekler hızlı tüketilmemeli, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla küçük porsiyonlar tüketilmelidir. Tatlı ihtiyacını karşılamak için şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Susama hissi olmasa bile iftar ile sahur arasında sık sık su içilmeli, günlük sıvı alımı en az 2-2,5 litre (12-14 bardak) olmalıdır. Ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda gibi içeceklerle sıvı ihtiyacı desteklenmelidir. Kızartma ve kavurma gibi ağır pişirme yöntemleri yerine, haşlama, ızgara, fırında veya buğulama gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir. Sindirimi kolaylaştırmak ve metabolizmayı desteklemek için iftardan 1-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüşler yapılmalıdır. Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenerek vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almak ve oruç sürecini daha rahat geçirmek mümkündür. Uzmanların önerilerine dikkat edilerek beslenme düzeni oluşturulduğunda, hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha sağlıklı bir Ramazan dönemi geçirilebilir” dedi.